15.-18.03.2012 Vindelälvsdraget

Vindelälvsdraget 15.-18.03.2012

Suomesta suursnautserivaljakkohiihtojoukkueen jäseninä olivat: Joukkueenjohtaja Anu Mäkinen, Satu Halonen, Päivi Räikkönen, Toni Höylänen, Aigar Arras, Lea Haanpää, Annika Kariste, Niina Vainio, Tuire Mikkonen-Kalpio ja Sami Mälkiäinen.

Tulokset: http://www.vindelalven.se/vdrag/swe/tavling/resultat/12/

Lisätietoa alla:

Vindelälvsdraget on 400 km ja 4 päivää kestävä valjakkourheiluviesti, joka starttaa Ammarnäsiin tuntureilta ja päättyy Umeån lähettyville Vännasbyhyn. Vindelälvsdraget on yksi tapahtuma muutaman muun Vindelälven-joen varrelle rakentuneen tapahtuman joukossa.

Vindelälvsdraget tituleeraa itseään maailman suurimmaksi valjakkourheiluviestiksi. Osanottaja-joukkueita on noin 35-40, kussakin 8-15 viestinviejää, joilla on on yhteensä useita satoja koiria. Kun päälle lasketaan vielä huoltajat, autokuskit, yleisö, paikalliset kyläläiset, talkoolaiset, sponsoreiden edustajat yms. puhutaankin jo varsin suuresta tapahtumasta.

Viesti etenee päivittäin noin 100 km Vindelälven-jokea ja sen töyräitä pitkin non-stop-viestinä. Niinpä viestitaktiikan ja logistiikan suunnittelu osuuksien välillä on lähes yhtä tärkeässä asemassa kuin itse urheileminen.

Osuuksia on päivittäin noin 10 kpl mitaltaan 6-21 km. Osa osuuksista on jaettu vapaaehtoisiin vaihtoihin (frivillig växling), joissa voi vaihtaa viestinviejää, mutta niitä käyttäessään joukkue saa 5-10 min aikasakon matkasta riippuen. Siitäkin huolimatta valtaosa joukkueista käyttää option hyväkseen.

Jokainen kilpailupäivä alkaa joukkueiden massastartilla, jossa on 35-40 hiihtäjää/ajajaa ja noin 60-80 koiraa, joukossa on sekä 1- ja 2-koiran hiihtäjiä että 4-8-koiran rekivaljakoita.

Keskimäärin joukkueissa on 8-12 viestinviejää ja 10-15 koiraa, Pienin joukkue kautta aikojen on ollut Kiruna BHK kahden miehen ja 10 seisojan joukkueellaan. Myös Rovaniemi BHK on selvinnyt urakan läpi varsin pienellä joukkueella: 5 naista ja 10 koiraa. Mukana on myös pelkistä 6-8-koiran valjakoista muodostettuja joukkueita, nämä kiitävätkin useimmiten viestin kärjessä.

Klo 12, 13 tai/ja 15 on usein uusintastartti (omstart) häntäpään joukkueiden kesken. Näin yhdenkään joukkueen ei tarvitse saapua maaliin useita tunteja muiden takana.

Lisätietoa:

http://www.vindelalven.se/vdrag/swe/default.cfm

http://www.facebook.com/#!/pages/Riesens-fr%C3%A5n-Finland-lag-23/224538687637510?sk=wall